RSS icoon
  • 14 feb: Timber – de lotgevallen van Sophie

    Geplaatst op 1 februari 2010

    Zondagmiddag 14 februari
    Aanvang: 15:00 uur
    Duur: –
    Toegang: Vrijwillige bijdrage

    Timber speelt de lotgevallen van Sophie

    Blazersesemble Timber speelt onder leiding van Ivo Meinen:

    De Lotgevallen van Sophie

    Een voorstelling voor alle leeftijden met beeldverhaal en verteld door Frits de Vries.
    Naar het boek van gravin de Segur
    Muziek van Jean Francaix

    Gioacchino Rossini (1792- 1868):

    Vader inspecteur van slachthuizen, hoorn- en trompetspeler. Moeder bakkersdochter en zangeres in theater. “Signor crescendo” genoemd door zijn karakteristieke manier om naar een climax toe te componeren. Achtereenvolgens verbonden aan theaters in Napels, Bologna, Londen en Parijs. Twee of 3 opera’s per jaar. Wilhelm Tell, Barbier van Sevilla. Immens succes. O.a. Beethoven en Schubert kregen geen kans meer op de operamarkt. Na een huwelijk met een rijke vrouw nagenoeg gestopt met componeren, ook om revoluties in Italië en Frankrijk te ontlopen. De resterende 39 jaar van zijn leven vooral levensgenieter en lekkerbek. Kon heel goed koken (“Tournedos Rossini”).

    Ouverture L’Italiana in Algeri (bewerking Francia)

    Geschreven 1813, de eerste echt complete opera van Rossini. De Italiaanse Isabella reist naar Algerije om haar geliefde Lindoro te redden uit de slavernij van de machtige Mustafa. Ze probeert Mustafa te verzoenen met zijn vrouw Elvira.

    Il signor crescendo (Rossini Suite, bewerking Harrold)

    Bewerking van vier pianostukjes: 1. Danse Sibérienne –

    2. Bagatelle – 3. Memento Homo – 4. Can-can

    PAUZE

    Francis Poulenc (1899- 1963):

    Als componist autodidact. Privéles van Koechlin. Beïnvloed door o.a. Satie, Debussy, Ravel en Strawinsky, maar ook door jazz en amusementsmuziek. Lid van de componistengroep “Groupe des Six”. Op zijn best in theater, balletmuziek en kamermuziek, met een aantal prachtige sonates voor 2 of 3 instrumenten. Ballet Les Biches, Olifantje Babar. In het begin provocerend, zijn laatste levensjaren religieus.

    Musique pour faire plaisir (bewerking Françaix)

    Bewerking van 3 pianostukjes:

    1. Petite valse – 2. Elégie – 3. Grande Valse Démocratique.

    Jean Françaix (1912- 1997):

    Ouders beiden musici. Geraffineerde “eenvoud”. Knap gecomponeerde amusementsmuziek met karakteristiek gekwebbel, dubbele bodems, knipogen, banaliteiten maar ook subtiele en dromerige langzame delen. Veel kamermuziek voor blazers, vooral geschreven voor het blazersensemble van Mainz.

    “Toekomstige luisteraar, luister zonder vooroordelen. U bent een vrij mens, geen robot. Bevrijd u van snobisme en laat uw plezier, dat u naar ik hoop aan het luisteren beleeft, de vrije loop”.

    “Wat is het toch een hachelijke onderneming om eerlijke mensen aan het lachen te brengen”.

    “Ik hoop dat mijn muziek natuurlijk klinkt, soms geestig, soms serieus, maar nooit vervelend. Mijn vitaliteit dwingt me daarom tegen de stroom in te zwemmen. Mogen de kenners die op strategische plekken de mening van het publiek bepalen, het mij vergeven.”

    Sept Danses d’après Les malheurs de Sophie

    Het gelijknamige kinderboek van Sophie, comtesse de Ségur, verscheen in 1859. De kleine Sophie, die net als de schrijfster leeft op het kasteel van haar liefhebbende ouders, is allesbehalve een modelkind. Ze is driftig, hebberig, snoeperig en eigenwijs. Als haar streken uitkomen liegt ze er op los. Haar goede vriendje Paul probeert haar steeds te helpen, maar vergeefs. Alle avonturen lopen slecht af.

    De avonturen van Sophie en Paul zijn in boekvorm verschenen, en later ook als stripboeken.

    Het tiendelige ballet van Françaix is uit 1935. Hij maakte in 1970 zelf een bewerking van zeven delen voor tien blazers:

    1. le jeu de la poupée – 2. funérailles de la poupee – 3. la présen-tation des petits amis- 4. Variation de Paul – 5. pas de deux entre Sophie et Paul – 6. le goûter – 7. danse des filets à papillons.

    Ivo Meinen

    Op zevenjarige leeftijd eerste vioollessen. Conservatorium Amsterdam (fase 1) en den Haag (fase 2). Vele masterclasses gevolgd voor viool en pianotrio. Concertmeester conservatoriumorkest. Vaste remplaçant Concertgebouworkest.

    fase 1 orkestdirectie 2007. fase 2 in 2009 met Bruckner’s 4e symfonie. Dirigeert Timber sinds zomer 2005, bovendien het Zeister Philharmonisch Orkest en Musica Montana.

    Zomer 2010 zal hij als assistent van Enrico Delamboye Don Giovanni instuderen aan het theater van Koblenz.

    Frits de Vries

    Frits de Vries en Timber hebben elkaar leren kennen omdat hij als gastheer optreedt in het Vierwindenhuis. Hij heeft al verschillende

    keren als verteller opgetreden bij onze kinderconcerten, o.a. bij Olifantje Babar en andere stukken van Rossini en Poulenc. Hij verstaat de kunst enge verhalen zo vertellen dat ze spannend blijven maar de kinderen toch niet doodsbang worden.

    Wilma Meijer

    Sinds dit programma repeteert Timber geregeld onder leiding van Wilma Meijer. Zij heeft o.a. in het Schönberg ensemble fagot gespeeld en leert de spelers van Timber, steeds beter naar elkaar te luisteren.

    Bezetting Timber februari 2010:

    fluit, piccolo Mirjam Haak, Cilian Terwindt

    hobo, althobo Arnoud Boerwinkel, Marten Hoekstra

    klarinet, basklarinet Mathijs Vleugel, Annemiek Vloon

    hoorn Katinka Poel, Yvonne Lemmens

    fagot, contrafagot Wendela Tenner, Frank Linnert

    Timber

    Het blazersensemble Timber bestaat sinds 1986 en heeft door het hele land tientallen concerten gegeven. Het repertoire bestaat vooral uit blaasmuziek geschreven voor dubbelkwintet. We werken geregeld samen met solisten of een koor. De basisbezetting wordt vaak uitgebreid met enkele strijkers of koperblazers.

    Laat een bericht achter